24 noiembrie 2018 Anina

AniPo

Sărbătorirea celor 155 de ani de Cale Ferată Anina-Oravița

 

În urmă cu 155 de ani, în inima Munților Aninei se punea în funcțiune prima cale ferată montană de pe teritoriul actual al României. Monumentala realizare tehnică și inginerească, supranumită „Semmeringul Bănățean” , asigura transportul cărbunelui, a produselor prelucrate industrial și a călătorilor între localitățile Anina și Oravița, puternice centre economice în acea perioadă. De-a lungul existenței sale calea ferată a funcționat fără întrerupere, contribuind din plin la dezvoltarea economică și socială a zonei și devenind unul dintre simbolurile imagistice, nu numai ale Munților Aninei, dar și a județului Caraș-Severin și a întregului Banat, fiind martorul tuturor perioadelor de avânt sau de decădere a acestor locuri.

Datele tehnice care descriu acest obiectiv monument istoric sunt neobișnuite chiar și pentru zilele noastre, cu atât mai mult pentru jumătatea secolului XIX, când această realizare era de-a dreptul impresionantă. A fost necesară construirea a 14 tuneluri cu lungimea totală de 2084 m, precum și a unui număr de 10 viaducte cu lungimea totală de 843 m. Pe cei 34 km cât măsoară lungimea totală a traseului între localitățile Oravița și Anina calea ferată urcă cu 340 m.

Pe lângă faptul că avem de a face cu unul dintre cele mai impresionante obiective de patrimoniu tehnic și istoric moștenite de la generațiile de înaintași, calea ferată montană Anina-Oravița este unul dintre cele mai importante elemente de infrastructură din Munții Aninei, de care poate depinde relansarea economică a Munților Aninei și a județului Caraș – Severin.  

Pentru marcarea momentului aniversar, în  data  de 24 noiembrie 2018, autoritățile publice locale vor organiza, în colaborare cu partenerii și prietenii din localitatea Pozarevac, Republica Serbia, o  expoziție cuprinzînd fotografii și alte efecte vizuale,  la punctul de informare turistică din Gara Anina, expoziție care să le reamintească iubitorilor de frumos istoria Semmeringului Bănăţean și se va numi Festivalul AniPo.

Events Schedule

 • 20-22th April 2018, Požarevac
  Friendship festival – football match

  New festival in Pozarevac with former football players from partner local self governments who will compete in a football match.

 • 06-08 July 2018, Anina
  Festival of friendship and art

  New festival in Anina where culture and art individuals and organisations from Serbia and Romania perform in front of regional public

 • 03-05 August 2018, Anina
  Festival „Days of Anina“

  Culture organisations will mutually perform and sports teams will compete at international football tournament

 • 31 August – 2 September 2018 , Pozarevac
  Festival „Ljubicevo equestrian games“

  Artistic performers and folklore groups perform on stage in frame of international cultural festival

 • 28-30 September 2018, Anina,
  Festival „Days of fall“

  Painters and exhibitionists from Serbia will present their work to regional public in Anina

 • 14-16 October 2018, Pozarevac
  Festival „Liberation Day“

  Cultural and artistic performance by artists from both countries

 • 10-12 November 2018, Pozarevac
  Festival „Armistice Day“

  Folklore and recital program 

 • 23-25 November 2018, Anina
  Festival „Days of friendship“

  Cultural, sports and art events

Project duration

December 22nd, 2018

:
:
:

Visitorcounter

Today 22

Month 1008

All 19306

Interreg-IPA Cross-border Cooperation Romania-Serbia Programme is financed by the European Union under the Instrument for Pre-accession Assistance (IPA II) and co-financed by the partner states in the Programme.