24. новембар 2018 Анина

AniPo

Прослава 155 година железнице Анина-Оравита 

Пре 155 година, у срцу планине Анина је пуштена у рад прва планинска пруга на садашњој територији Румуније. Монументално техничко и инжењерско достигнуће под називом "Банат Семмеринг", осигурало је транспорт угља, индустријских производа и путника између Анине и Оравице, снажних економских центара у то вријеме. Током свог постојања, железница је континуирано радила, доприносећи у потпуности економском и друштвеном развоју подручја и постала један од симбола слика, не само планине Анина, већ и области Царас-Северин и целе Банат, сведока свих периода успона и падова ових места.

Технички подаци који описују овај историјски споменик су неуобичајени и данас, а посебно за половину деветнаестог века, када је ово достигнуће било веома импресивно. Било је потребно изградити 14 тунела укупне дужине 2084 м, као и 10 вијадукта укупне дужине 843 м. На 34 км од укупне дужине трасе између Оравице и Анине, железничка пруга се протеже у распону од 340 м надморске висине.

Поред тога што се бави једном од најупечатљивијих циљева техничког и историјског наслеђа наслеђених од генерација раније, планинска пруга Анина-Оравита је један од најважнијих инфраструктурних елемената у планинама Анина, што може зависити од економског препорода планина Анина и Царас - Северин Цоунти.

У циљу обележавања годишњице 24. новембра 2018. године, локалне власти ће у сарадњи са партнерима и пријатељима из Пожаревца, Република Србија, организовати изложбу фотографија и других визуелних ефеката, на туристичком месту на железничкој станици Анина, изложба која подсећа на прелепе љубитеље историје Семмеринга Банатана и називаће се Фестивал АниПо у годинама које долазе.

Events Schedule

 • 20-22th April 2018, Požarevac
  Friendship festival – football match

  New festival in Pozarevac with former football players from partner local self governments who will compete in a football match.

 • 06-08 July 2018, Anina
  Festival of friendship and art

  New festival in Anina where culture and art individuals and organisations from Serbia and Romania perform in front of regional public

 • 03-05 August 2018, Anina
  Festival „Days of Anina“

  Culture organisations will mutually perform and sports teams will compete at international football tournament

 • 31 August – 2 September 2018 , Pozarevac
  Festival „Ljubicevo equestrian games“

  Artistic performers and folklore groups perform on stage in frame of international cultural festival

 • 28-30 September 2018, Anina,
  Festival „Days of fall“

  Painters and exhibitionists from Serbia will present their work to regional public in Anina

 • 14-16 October 2018, Pozarevac
  Festival „Liberation Day“

  Cultural and artistic performance by artists from both countries

 • 10-12 November 2018, Pozarevac
  Festival „Armistice Day“

  Folklore and recital program 

 • 23-25 November 2018, Anina
  Festival „Days of friendship“

  Cultural, sports and art events

Project duration

DECEMBER 22ND, 2018

:
:
:

Visitorcounter

Today 20

Month 1006

All 19304

Interreg-IPA Cross-border Cooperation Romania-Serbia Programme is financed by the European Union under the Instrument for Pre-accession Assistance (IPA II) and co-financed by the partner states in the Programme.